CIKGUADIES WEBLOG....!

Semoga apa yang terkandung dalam blog ini dapat membantu guru-guru, pelajar dan sesiapa sahaja di luar sana yang mahukan kelainan dalam pembelajaran SEJARAH. Sebarang komentar, pertanyaan dan perkongsian ilmu bolehlah diemelkan kepada saya di haidie67@gmail.com. Sama-samalah kita MEMARTABATKAN SUBJEK SEJARAH.

NOTIS PENAFIAN:

Anda dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian data, artikel, ilustrasi, audio, video dan isi kandungan blog ini dalam apa juga bentuk dan dengan cara apa jua sama ada secara elektronik, duplikasi, mekanik, rakaman atau cara lain tetapi pihak kami TIDAK BERTANGGUNGJAWAB di atas kesahihan sebarang maklumat yang dipaparkan.

Hak Cipta Tersendiri © 2009 http://cikguadies.blogspot.com
MARI BELAJAR SEJARAH ...

Mari Kita Belajar Sejarah,
Demi Jadi Rakyat Sejati,
Agar Hidup Lebih Terarah,
Jangan Kita Menyesal Nanti.

PENCERAMAH SEJARAH SPM TUISYEN ATAU KELAS DI RUMAH

2013 Sejarah WAJIB LULUS! Anda perlukan lebih kefahaman & kemahiran subjek Sejarah? Perlu khidmat kepakaran Guru Cemerlang Sejarah yang berpengalaman? Dengan harga khidmat yang berpatutan, sila hubungi saya SEGERA sebelum anda ketinggalan! Emel saya sebelum jadual saya penuh pada tahun ini di haidie67@gmail.com ...


Anda Tanya CikguAdies Jawab!

Tuesday, August 26, 2008

Pokok Ubi Kayu
Pokok Ubi Kayu

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Pengelasan saintifik
Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliphyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Famili: Euphorbiaceae
Genus: Manihot
Spesies: M. esculenta

Pokok ubi kayu (bahasa Inggeris: Casava) merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Nama botaninya Manihot esculenta.

Pokok ubi kayu mudah ditanam dan ia boleh dibiakkan dengan hanya menggunakan keratan batang yang di cucuk kedalam tanah.

Pokok ubi kayu juga boleh digunakan bagi mengatasi masaalah lalang, di mana kawasan yang ditanam ubi kayu akan menutup permukaan tanah dari cahaya matahari, dengan itu menghalang lalang daripada tumbuh kembali.

Bahagian ubi pada pokok ubi kayu boleh dimakan bagaimanapun kulit pada ubi kayu mempunyai asid hydrocyanic (asid hidroklorik + potassium cyanide@sodium cyanide (hydrocyanic).

Ubi kayu boleh direbus atau di bakar, dan dimakan begitu sahaja atau bersama kelapa parut muda (nyiur kulit hidup), ikan masin, atau ikan bakar. Ia juga seringkali digunakan bagi membuat kuih seperti kuih puli ubi kayu.


Maklumat lanjut sila lihat web utama http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Ubi_Kayu

No comments: