CIKGUADIES WEBLOG....!

Semoga apa yang terkandung dalam blog ini dapat membantu guru-guru, pelajar dan sesiapa sahaja di luar sana yang mahukan kelainan dalam pembelajaran SEJARAH. Sebarang komentar, pertanyaan dan perkongsian ilmu bolehlah diemelkan kepada saya di haidie67@gmail.com. Sama-samalah kita MEMARTABATKAN SUBJEK SEJARAH.

NOTIS PENAFIAN:

Anda dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian data, artikel, ilustrasi, audio, video dan isi kandungan blog ini dalam apa juga bentuk dan dengan cara apa jua sama ada secara elektronik, duplikasi, mekanik, rakaman atau cara lain tetapi pihak kami TIDAK BERTANGGUNGJAWAB di atas kesahihan sebarang maklumat yang dipaparkan.

Hak Cipta Tersendiri © 2009 http://cikguadies.blogspot.com
MARI BELAJAR SEJARAH ...

Mari Kita Belajar Sejarah,
Demi Jadi Rakyat Sejati,
Agar Hidup Lebih Terarah,
Jangan Kita Menyesal Nanti.

PENCERAMAH SEJARAH SPM TUISYEN ATAU KELAS DI RUMAH

2013 Sejarah WAJIB LULUS! Anda perlukan lebih kefahaman & kemahiran subjek Sejarah? Perlu khidmat kepakaran Guru Cemerlang Sejarah yang berpengalaman? Dengan harga khidmat yang berpatutan, sila hubungi saya SEGERA sebelum anda ketinggalan! Emel saya sebelum jadual saya penuh pada tahun ini di haidie67@gmail.com ...


Anda Tanya CikguAdies Jawab!

Sunday, May 17, 2009

Konsep Satu Malaysia Mampu Satukan Pelbagai Kaum: Najib

PUTRAJAYA, 1 April (Bernama) -- Pelaksanaan pelbagai program, yang lebih adil dan saksama terhadap semua etnik, selaras dengan konsep 'Satu Malaysia' mampu menyatukan pelbagai kaum di negara ini, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata pelaksanaan konsep itu akan dilakukan secara teratur dan sistematik bagi memastikan tidak ada kaum-kaum di negara ini yang terpinggir daripada sebarang pembangunan.

Katanya konsep 'Satu Malaysia' ditunjangi oleh dua prinsip utama iaitu sikap saling hormat menghormati antara satu sama lain dan keyakinan antara satu sama lain.

"Apabila kita sudah menghormati antara satu sama lain bererti kita sudah mempunyai sikap terbuka untuk menghayati konsep perpaduan dalam kepelbagaian.

"Keyakinan antara satu sama lain tidak akan berlaku secara mengejut. Ia harus dibangunkan secara teratur dan bersungguh-sungguh," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan pakej rangsangan ekonomi di sini, Rabu.

Menjawab soalan mengenai keadaan masyarakat India yang dikatakan agak terpinggir di negara ini, Najib berkata pertambahan daripada aspek peruntukan dan bantuan yang diberikan oleh kerajaan adalah antara langkah bagi memastikan pembahagian yang lebih adil untuk semua.

"Polisi-polisi tertentu dan pertambahan peruntukan untuk masyarakat India, seperti bantuan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) yang diadakan hari ini adalah langkah kerajaan untuk memastikan pembahagian yang lebih saksama.

"Bantuan ini diluluskan bukan kerana pilihan raya kecil tetapi kerana saya mahu pakej rangsangan ini dilaksanakan segera," katanya.

Pada majlis itu, 374 SJKT dari sembilan negeri menerima peruntukan dengan jumlah keseluruhan RM80 juta untuk kemudahan prasarana dan pelaksanaan pelbagai projek mengubah suai dan menaik taraf.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.


-- BERNAMA

No comments: